‘Ik kon mijn werknemers moeilijk motiveren’


‘Ik kon mijn werknemers moeilijk motiveren’

motiveren
BLOG | 19 augustus 2022

Frits (44): ‘Ik werk al twintig jaar met veel plezier in de logistiek. Sinds acht jaar mag ik mezelf manager noemen bij een goedlopend logistiek bedrijf. Fantastisch werk, maar er was wel iets waar ik erg tegen aanliep. Als manager is het natuurlijk belangrijk om niet stil te staan. De wereld verandert snel en we moeten vooruit, ontwikkelen, verder komen! Personeel speelt daarbij een essentiële rol. Zij moeten ervoor openstaan om nieuwe kennis op te doen en mee te groeien. Maar in de praktijk bleek dit een uitdaging.’

Gebrek aan motivatie

Het bijscholen en motiveren van zijn medewerkers is iets waar Frits zich al meerdere jaren mee bezighoudt. ‘We hebben al vaak trainingen georganiseerd hier op kantoor. Dan komt er een docent langs om les te geven, compleet met beamer, boeken, lunches, de hele rataplan. En toch pakt dat dan steeds weer anders uit dan gehoopt. Ik kon mijn personeel twee dagen lang niet inzetten omdat ze bezig waren met de cursus. Bovendien merkte ik weinig enthousiasme bij de meeste medewerkers. Ik kon ze maar moeilijk motiveren.’ Dat kwam niet geheel onverwachts, geeft Frits toe. Frits: ‘Ik heb zelf ook een logistieke opleiding gedaan en wilde daarna meteen aan het werk. Ik kon me heel goed voorstellen dat ze niet staan te springen om opnieuw de schoolbanken in te gaan en nieuwe theorie te leren. Wij zijn doeners, geen denkers. Toch wilde ik op zoek naar een manier om ze wél te motiveren om zich te ontwikkelen.’

Klik, leer, klaar

Zo kwam manager Frits terecht bij Skillmenu. ‘Na wat zoeken op internet trok Skillmenu mijn aandacht. Een eenvoudig concept: klik, leer en klaar. En het grootste voordeel voor mijn werknemers: geen lange lesdagen, klaslokalen en saaie docenten, maar een eenvoudige app. Daarin worden verschillende trainingen aangeboden op gebied van transport, logistiek en alles wat daarbij hoort. Van plannen en organiseren tot het inkoopproces en zelfs leidinggeven: in de app staan bijna 100 verschillende trainingen. Perfect voor mijn bedrijf!’

Zowel praktisch als persoonlijk

Contact opnemen was zo gedaan. Frits: ‘Ik was zo enthousiast dat ik eigenlijk niet wilde wachten op een mail. Daarom heb ik meteen maar gebeld. Ik kreeg iemand aan de telefoon die me meteen meer kon uitleggen. Ik kreeg uitleg over de keuze uit – en vooral de combinatie van – hardskills en softskills. Hardskills zijn de theoretische en praktische vaardigheden die te maken hebben met het werk en softskills gaan om persoonlijke ontwikkeling. We hebben een afspraak gemaakt om samen een plan op te stellen dat past bij ons bedrijf. Ik heb mijn mensen gevraagd op welke vlakken zij zich nog wilden ontwikkelen. De trainingen die daarbij pasten heb ik opgenomen in het plan.’

Weer vooruit!

Inmiddels is Skillmenu effectief geïntegreerd in het bedrijf. Frits: ‘Mijn medewerkers besteden nu een aantal uren in de week aan het volgen van de trainingen. Het is voor hen een stuk behapbaarder om in kleine blokjes nieuwe dingen te leren. Geen lange lappen tekst, maar korte microtrainingen die ze meteen kunnen toepassen in het werk. Zo kan ik ze veel makkelijker motiveren. Zij blij, ik blij. Want we gaan weer vooruit. Skillmenu is bij ons niet meer weg te denken!’

Deel dit bericht op:

Meer blog

De meest gestelde vragen over… hardskills en softskills

Wat is nu precies het belang van hardskills en softskills? Wij leggen het je uit.

Meer info

Bijscholing zonder lange leertrajecten? Het kan!

Medewerkers bijscholen zonder lange leertrajecten en mét gemotiveerd personeel? Skillmenu maakt het mogelijk!

Meer info

De menukaart van SkillMenu

Benieuwd wat er allemaal mogelijk is met de trainingen van Skillmenu? Lees het hier op de Skillmenukaart!

Meer info

‘Met NLQF weten medewerkers wat ze waard zijn’

‘We vinden het belangrijk dat werknemers weten wat ze waard zijn’ – Medeoprichter van Skillmenu Claire vertelt hoe NLQF-niveaus aan de trainingen zijn toegekend.

Meer info

’Ik was huiverig om mezelf te ontwikkelen’

Marjolein (28) werkte langere tijd als orderpicker in een magazijn. ‘Ik was voornamelijk bezig met het verwerken van binnenkomende en uitgaande orders.

Meer info

‘We streven naar toegankelijke zelfontwikkeling’

Wat maakt Skillmenu uniek? Mede-oprichter Claire vertelt over hardskills, softskills, micro-trainingen en het leerling-volgsysteem!

Meer info

‘Met Skillmenu kun je jezelf ontwikkelen’

Adviseur Gerard (67) is al vanaf het begin betrokken bij de oprichting van Skillmenu: dé manier om jezelf te ontwikkelen. Lees hier zijn verhaal!

Meer info

‘Softskills zijn ontzettend belangrijk’

Hoe belangrijk zijn softskills in de logistiek? Lees het het verhaal van mede-oprichter Iris!

Meer info

Reviews

‘Wij deden mee aan een pilot van Skillmenu. Hierbij boden we onze medewerkers micro-trainingen aan waarbij ze praktische vaardigheden leerden en onderhielden. Hiermee verdienden ze studiepunten, die ze in konden wisselen voor certificaten. Bovendien combineerden we de micro-trainingen met interne praktijkdagen. Dit zorgde voor een optimaal resultaat. De positieve uitkomst van de pilot heeft ertoe geleid dat Skillmenu niet meer weg te denken is bij ons bedrijf!’

- UTS Verkroost

‘Het gros van ons personeel is praktisch opgeleid, en heeft weinig baat bij grote lappen tekst of lange lesdagen. Met het laagdrempelige Skillmenu kunnen medewerkers eenvoudig hun vakkennis bijhouden en ontwikkelen. Daarnaast geven we ze de kans om aan hun persoonlijke groei te werken met behulp van zelfreflectie. Zo help je je medewerkers verder!’

- De Klok Logistics

‘Kennis en ontwikkeling zijn belangrijke aspecten om de medewerkers te laten groeien in hun vakgebied. Onlangs heb ik kennis mogen maken met het allernieuwste op dit gebied en dat is zeer goed bevallen. Het heet SkillMenu en is een zeer laagdrempelige manier om jezelf of jouw medewerkers kennis- bij te brengen of bij te spijkeren in o.a. het vakgebied logistiek. Behalve dat het laagdrempelig is, is het ook nog eens zeer vriendelijk geprijsd. De geboden opleidingsmogelijkheden zijn makkelijk te volgen op ieder moment en kunnen zowel op de telefoon, tablet als op de computer gedaan worden. Neem een kijkje op de site en sta versteld van de mogelijkheden!’

- De Klok Logistics