‘Onze medewerkers reageerden heel positief’


Kennis en ontwikkeling staan in de meeste bedrijven centraal. Dit kan op een vast moment op een vaste locatie worden bijgebracht, bijvoorbeeld door middel van cursussen. Maar zou het niet veel handiger zijn als je cursussen kunt volgen waar je wil, wanneer je wil? Skillmenu maakt het mogelijk!

Pilot

Kris Duijnstee is werkzaam als planner bij UTS Verkroost in Nijmegen, een facilitair logistiek dienstverlener. In de regio staan ze voornamelijk bekend als verhuisbedrijf. ‘Als planner ben ik samen met mijn collega verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie. We sturen ongeveer 25 tot 40 medewerkers aan. Daarnaast zorgen we ervoor dat zij trainingen volgen en hiermee de juiste certificaten behalen. De eigenaar van UTS Verkroost is een kennis van de oprichter van Skillmenu. Via deze weg zijn we benaderd voor een pilot.’

Via de telefoon

‘Onze medewerkers zijn wel gewend om trainingen te volgen. Ons bedrijf is ISO gecertificeerd en aangesloten bij Erkende Verhuizers, en onze werknemers moeten een VCA-certificaat op zak hebben. Cursussen en trainingen vonden vaak plaats in een lokaal en duurden maar een dag. Met Skillmenu is dit verleden tijd. Werknemers kunnen nu een app downloaden via hun telefoon. Via deze app kun je eerst de specifieke micro-trainingen volgen. Pas als je de module hebt afgerond, heb je een dag praktijkles. Wij combineren de trainingen van Skillmenu dus met interne praktijkdagen en dat werkt heel goed.’

Hardskills en softskills

Skillmenu biedt trainingen aan voor hardskills en softskills. Hardskills zijn de praktische vaardigheden die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Softskills helpen je bij jouw persoonlijke ontwikkeling. ‘Onze medewerkers hebben nu voornamelijk baat bij hardskills trainingen. Denk hierbij aan tiltechnieken, magazijnen inpakken, omgaan met dure kunstwerken, inpakmaterialen, kabelmanagement, of het laden van vrachtwagens. Eigenlijk alles waar je dagelijks mee te maken kunt krijgen. Het aanbod is heel breed.’

‘Via Skillmenu verdienen onze werknemers studiepunten. Deze studiepunten zijn gekoppeld aan een NLQF-niveau, een internationale standaard die duidelijk maakt op welk niveau jij staat. De studiepunten kun je inwisselen voor een certificaat, en later voor een NLQF-diploma.’

Flexibel

‘Over het algemeen reageren onze werknemers heel positief op de micro-trainingen. Aan het begin was het wel even wennen. Niet iedereen kon even goed met een smartphone omgaan, maar met een beetje hulp en uitleg konden ze al snel aan de slag. Daarnaast zijn de meeste werknemers heel praktisch ingesteld. Zij moesten wel even wennen aan het feit dat ze eerst modules moesten afronden voordat ze een praktijkles hadden. Maar uiteindelijk beviel het heel goed en heeft iedereen de modules voltooid. Werknemers mogen en kunnen heel makkelijk zelf bepalen wanneer ze de trainingen volgen, bijvoorbeeld in de vrachtwagen of thuis. De praktijkles vindt altijd plaats onder werktijd. Hier maken we gedurende het jaar tijd voor vrij.’

Positieve resultaten

‘We merkten meteen duidelijke resultaten van de trainingen bij Skillmenu. Onze medewerkers zijn zich nu bijvoorbeeld veel bewuster van hoe ze tillen, welke verpakkingsmaterialen ze het beste kunnen gebruiken, en wat er allemaal aanwezig is in het bedrijf. In de toekomst zullen we Skillmenu daarom blijven gebruiken. Niet alleen de basismodules voor nieuwe werknemers, maar ook aanvullende trainingen voor de werknemers die al jaren bij ons in dienst zijn. We zullen bijvoorbeeld ook softskilltrainingen aanbieden aan (toekomstige) projectleiders. We staan altijd open voor innovatie.’

Uniek

‘Skillmenu is een nieuwe manier van leren. Het is een uniek concept wat volgens mij nog niet in andere bedrijven bestaat. Werknemers krijgen echt de verantwoordelijkheid om zelf te leren, voordat ze een praktijkles volgen. Ze zijn zich hierdoor veel bewuster van de dingen die ze doen. Ze nemen zelf op een hele effectieve manier de lesstof door, en hebben al veel kennis voordat ze aan de praktijkles beginnen. Het is leuk dat ze eens op een andere manier getriggerd worden.’